Efter succén på Scala

Petter Lennstrand och Björn Carlberg, som tillsammans brukar kalla sig Scandinavian Puppets, är Sveriges mest erfarna dockspelare för tv. De ligger bland annat bakom tv-favoriter som Operation KlottyAllram Eest och Kjell. I höst har de för första gången tagit med sina älskade figurer till teaterscenen i hyllade föreställningen Dockhumor på Scala. DN utnämnde den till “Bäst just nu” och konstaterade efter premiären att publiken tjöt “som sockeröverdoserade sexåringar på kalas” åt de folkkära dockorna. Nu är det klart att spelperioden på Scalateatern förlängs till februari och att det dessutom blir en miniturné för föreställningen i vår med kvällar på Palladium i Malmö, Stadsteatern i Lund och Lorensbergsteatern Göteborg. Biljetterna både till de nya datumen på Scalateatern och Dockhumor på turné släpps idag.

Dockhumor är hjärtlig och underhållande dockteater för vuxna med både docklegendarer kända från tv, såsom Allram Eest, Birgitta från Kjell och Renata och Margareta från Operation Klotty,
men även helt nya talanger. Allt framfört med en unik teknik av de mycket skickliga dockspelarna Petter Lennstrand och Björn Carlberg.

Allt började egentligen ganska försiktigt. Petter och Björn ville testa att göra en dockshow och bokade en handfull kvällar på Scalateatern i Stockholm. De hade aldrig gjort något liknande tidigare och behövde dels lista ut hur de skulle genomföra showen rent tekniskt, och dels se om publiken ville komma. En månad efter premiären har Dockhumor på Scala hyllats i DN och sålt över 10 000 biljetter i Stockholm och det fortsätter att ticka på. Därför blir det till våren det ytterligare föreställningar på Scalateatern och dessutom turné. De börjar lite försiktigt med tre spelorter – Malmö, Lund och Göteborg.

– Att få besöka nya teatrar och möta ny publik med våra dockor ska bli väldigt roligt. Vi siktar på ett rejält smörgåsbord av karaktärer som alla är i toppform och sugna på att visa upp sig, säger Björn Carlberg.

– Det är en härlig föreställning att spela då den är positiv och rolig, och vem som helst kan sitta i publiken! Att få göra det här är en ynnest för det är så roligt, men samtidigt tar vi det på stort allvar. Det är svår teknik, men på ett lekfullt sätt, säger Petter Lennstrand.

Förutom dock-kändisarna Allram Est, Kjell, Renata och Margareta följer även resejournalisten Hans Skägga och Gergei Basso, ståuppkomikern från Kirgovsk, med på turnén. Att turnera med denna stora, brokiga skara kommer inte bli helt enkelt. Tre orter blir en lagom test-runda för alla inblandade.

– Vår norska pianist Atle Klinke är nervös eftersom han aldrig besökt någon av de här svenska städerna förr. Han är orolig för att han ska tappa bort sig i lokaltrafiken, avslöjar Björn. Sedan har alla sina egna önskemål och krav på allt från hotellrum till valet av transportsätt. Ulf och Margareta vill flyga så mycket det går, medan Kjell vill åka kommunalt. Så det är ett jäkla sjå att hålla alla nöjda.

– Ja de är ju ytterligheter allihopa. Alla kräver särbehandling. Eller nästan alla, varken Haider eller Hans Skägga har ställt några krav vad jag vet, säger Petter. Allram propsar på en egen buss, men vill ändå ”tjinga” bästa platsen i den gemensamma. Det är rörigt för producenterna på Kahlo att få ihop. Men alla är otroligt laddade och glada över denna turne! Vi med!

Speldatum våren 2020


Fredag 3 januari Stockholm, Scalateatern
Lördag 4 januari Stockholm, Scalateatern
Torsdag 9 januari Stockholm, Scalateatern
Fredag 10 januari Stockholm, Scalateatern
Lördag 11 januari Stockholm, Scalateatern
Lördag 18 januari Stockholm, Scalateatern
Torsdag 23 januari Stockholm, Scalateatern
Fredag 24 januari Stockholm, Scalateatern
Lördag 25 januari Stockholm, Scalateatern
Torsdag 6 februari Stockholm, Scalateatern
Fredag 7 februari Stockholm, Scalateatern
Lördag 8 februari Stockholm, Scalateatern
Fredag 13 mars Malmö, Palladium
Lördag 14 mars Lund, Stadsteatern
Fredag 24 april Göteborg, Lorensbergsteatern
Lördag 25 april Göteborg, Lorensbergsteatern

Biljetter och mer information


Dockhumor på turné – biljetter via Kahlo.se/dockhumor


Dockhumor på Scala – biljetter via scalateatern.se

Föreställningen vänder sig främst till vuxna, men har man lite större barn som vill gå så är de också varmt välkomna.

Scandinavian Puppets


Petter Lennstrand har skapat och producerat många tv-program som till exempel HöjdarnaJanne och Mertzi och För alla åldrar. Hans senaste egna projekt var långfilmen Upp i det blå som hade premiär 2016. Petters mest kända skapelse är troligen figuren Allram Eest som hade en egen talkshow på SVT som hette Allra mest tecknat. Senare dök han upp i flera andra sammanhang som Melodifestivalen, julkalendern och på Grammisgalan. Petter var även med som dockspelare i den hyllade tv-serien Operation Klotty som hade premiär på SVT våren 2019. I den spelade han han bland annat Klotty själv, Margareta Cooperschmidt samt gängledaren Risto.

Björn Carlberg har länge varit verksam dockspelare och var bland annat med i julkalendern Allram’s Höjdarpaket där han spelade dockan Lipton. Han ligger även bakom kultserien Kjell som först hade premiär på ZTV men som sedan gjorde en andra säsong på SVT och en julkalender på TV4. Björns senaste projekt var den hyllade tv-serien Operation Klotty som hade premiär på SVT våren 2019. För den skrev han manus samt spelade de flesta av karaktärerna tillsammans med Petter Lennstrand.

Pressbilder och mer information


Dockhumor på turné – Kahlo.se/dockhumor


Dockhumor på Scala – scalateatern.se/kontakt/press

Producenter


Dockhumor på turné – Malin Larsson/Kahlo, malin@kahlo.se


Dockhumor på Scala – Jenny Grewdahl/Scandinavian Puppets, jenny@grewdahl.se

Presskontakt


Helena Iles, ILES PR
helena@iles.se

, 0739 80 52 51