Idag släpps Avantgardets hyllade nya album "Smile and Wave"

“När Avantgardet nu släpper sin femte fullängdare gör de det inte som underdogs. Snarare som etablerade indiekungar. Med det sagt kommer fansen troligen inte att bli besvikna.”. Så skriver TT i sin hyllande recension av Avantgardets nya skiva Smile and Wave som släpps idag. Aftonbladet lovordar också albumet, Håkan Steen ger det en fyra i betyg och skriver att det "något av det allra bästa Avantgardet har gjort."

Lyssna på Smile and Wave

I början av 2020 ställdes Avantgardets planer på fortsatt lansering av skivan Mellan Miljonprogram och Thailand (2019) in. Istället för klubbspelningar, vårturné och festivalsommar gick bandet på nytt in i studion, denna gång med Jari Haapalainen som producent (Bear Quartet, Honey is Cool, Frida Hyvönen bland mycket annat). Kompletterat med ett fortsatt samarbete mellan Rasmus Arvidsson – sångare, låtskrivare och textförfattare i Avantgardet – och Jocke Åhlund blev resultatet Smile and Wave, Avantgardets femte fullängdare sedan debuten 2016.

Förutom det nya samarbetet med Haapalainen skiljer sig även Smile and Wave tematiskt från Avantgardets tidigare album.

– Jag känner alltid att jag måste skriva om det som händer här och nu och denna skiva är såklart präglad av året som gått. Det är det bredaste och tematiskt mest universella jag skrivit eftersom jag har försökt skapa ett album som speglar psyket. Låtarna slits mellan hopp och förtvivlan, uppgivenhet och tillförsikt, så som man dels kan känna under en dag, under ett år men också under ett helt liv, säger Rasmus Arvidsson.

Tidigare skivor, som bland annat inneburit flertalet Grammisnomineringar och gjort Rasmus Arvidsson till prisbelönt textförfattare, har handlat mycket om utsatthet och utanförskap i samhället. Nu bjuds istället lyssnaren in till ett helhetsgrepp om tillstånd, tankar och inre konflikter.

– Jag var länge osäker på om jag ville släppa en skiva om jag inte kunde få dela den tillsammans med vår publik ute på scenerna, men till slut var det väl just tanken på dem som fick mig att tänka om. I brist på spelningar att uppleva fick det bli en skiva med en massa energi och dessutom ett par hyllningar till några spelställen och spelningar som varit väldigt speciella för oss, säger Rasmus Arvidsson.

Förutom hyllningar till spelställen finns även en låt tillägnad två av bandets mest trogna fans, Micke och Maria.

– Vi träffade Micke och Maria inför en spelning i Eskilstuna. Egentligen skulle vi bara säga hej men det slutade med ett samtal i flera timmar där deras starka historia fick mig att både skratta, gråta och sitta helt tyst. Sedan dess har vi hållit kontakten och jag bestämde mig direkt för att jag ville försöka stötta deras kamp om ett rent liv på vilket sätt jag än kunde. Låten är en present till dem och bara en påminnelse om att jag tänker på dem och det känns fantastiskt att de genom den alltid kommer vara en del av Avantgardet, oavsett vilken scen vi står på. Jag har aldrig varit så nervös som när jag på Marias födelsedag skickade låten till dem, men lyckligtvis tyckte de att den var väldigt fin och det känns fantastiskt att kunna dela låten och därmed deras historia med en massa andra, säger Rasmus Arvidsson.

Recensioner
"Starkt sväng Avantgardet"
Aftonbladet, betyg 4 av 5

"Här skildras livets upp- och nedgångar. Medan en låt bjuder in till fest, blottlägger nästa livets hopplöshet.
Trots att det inte går att dansa på varken lokal eller festival för tillfället är Avantgardets nya musik klart värd en chans."
TT, betyg 4 av 5

"en ljuvlig rockskiva, Arvidssons poesi elegant, och "Sämsta stunder" och "Dissonansen" både Velvet Underground-skorra och Libertines-skava skönt"
Värmlands Folkblad, betyg 4 av 5

"här ryms också hopp och glimten i ögat. Som i fina “Micke och Maria", en hyllning till två av bandets fans. Hyllas gör också krogarna och spelställena de besökt. Och bäst är det kanske där tempot skruvas ner, på den något avskalade "Dissonansen", där musik och kärleken står i centrum."
Barometern, betyg 4 av 5

Låtlista
01 Testing
02 Tillbaka Igen
03 Smile and Wave
04 Törnvägen
05 Dissonansen (Med Maja Gödicke)
06 Micke och Maria
07 Framåt Habibi
08 Pistolero
09 Jazzman
10 Sämsta Stunder
11 Lägg Dina Tankar

Texter
http://www.avantgardet.se/smile-and-wave-texter

Produktionsuppgifter
Artist: Avantgardet
Albumtitel: Smile and Wave
Releasedatum: 11 december 2020
Text: Rasmus Arvidsson
Musik: Rasmus Arvidsson
Producenter: Jari Haapalainen och Joakim Åhlund
Mixning: Jari Haapalainen
Label: Avantgardet