PIPPI PÅ CIRKUS

PIPPI PÅ CIRKUS

En storslagen musikalisk cirkusföreställning
baserad på Astrid Lindgrens berättelse

– av Tilde Björfors, Maria Blom, Magdalena Åberg
och Björn Ulvaeus

Sångtexter av Björn Ulvaeus till musik av Sister Luc-Gabrielle, Vasilij Solovjov-Sedoj med flera, samt tidigare utgiven instrumental musik av Benny Andersson

Pop House Productions och Astrid Lindgren Aktiebolag firar sommaren 2020 Pippi Långstrumps 75-årsjubileum genom att sätta upp en sprakande, musikalisk cirkusföreställning i samarbete med Cirkus Cirkör – PIPPI PÅ CIRKUS.

– Jag hade förmånen att få träffa Astrid ganska många gånger och hennes lugna, trygga utstrålning med ett roat glitter i ögonen gjorde alltid ett djupt intryck på mig. Västervik, där jag är uppvuxen ligger bara 5,5 mil från hennes Vimmerby, så vi är båda smålänningar. Jag minns särskilt hur stolt jag blev en gång när hon sa ”att jag allt var en riktig Emil”. Jag har den djupaste respekt för hennes verk och hoppas att vi kan göra något som hon hade kunnat vara stolt över, säger Björn Ulvaeus, exekutiv producent.

PIPPI PÅ CIRKUS kommer att bli en storslagen, svängig och underhållande föreställning för alla åldrar med fantastiska cirkusnummer, färgstarka karaktärer och massor av musik. Allt i Pippis oemotståndliga universum som skapades av Sveriges mest älskade författare Astrid Lindgren för snart 75 år sedan.

– Tänk att få vara med i publiken när Pippi går på cirkus, det är helt oemotståndligt! Pippi vill ju gärna vara med och leka och inte bara sitta på sin plats så det här kommer bli jättekul. Vi är oerhört glada över den här möjligheten att dela med oss av den starka, självständiga, roliga och modiga Pippi i detta fenomenala sällskap, säger Olle Nyman, vd för Astrid Lindgren Aktiebolag.

I PIPPI PÅ CIRKUS möts olika konstformer via föreställningens starka kreatörer. Cirkus Cirkörs konstnärliga ledare Tilde Björfors berättar:

– Att få göra cirkus på Cirkus är en dröm som går i uppfyllelse. Äntligen ska manegen få fyllas med cirkuskonster! Att få göra cirkus med Pippi, lekens och fantasins ständiga försvarare och mästarinna i att göra det omöjliga möjligt, känns som ett perfekt sätt att fira Cirkörs 25 år och Pippis 75 år! Just nu är vi mitt uppe i den lustfyllda men utmanande processen där kreatörsteamets olika konstformer möts, stöts och gnuggas mot varandra. Vår ambition är att skapa något nytt tillsammans som ingen av oss hade kunnat tänka ut ensamma på våra kammare. Takhöjden på Cirkus ska nyttjas till fullo, både bildligt och fysiskt! Pippi inspirerar oss att våga vända upp och ner på våra olika perspektiv och vara modigare.

PIPPI PÅ CIRKUS blir Pop House Productions första produktion på koncernens egna teaterscen Cirkus. Det är även första gången i modern tid Cirkus satsar på en sommarproduktion.

När Cirkus invigdes 1892 var det för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Sommaren 2020, 128 år efter invigningen, förvandlas parketten återigen till en cirkusmanege när PIPPI PÅ CIRKUS flyttar in. Föreställningen kommer att spelas i manegen och det kommer att vara en kapacitet på ca 1200 publikplatser.

PIPPI PÅ CIRKUS har premiär fredag 26 juni 2020. Biljetterna släpps 25 november 2019.


Ett lustfyllt och gränsöverskridande samarbete

PIPPI PÅ CIRKUS är ett unikt grupparbete av några av Sveriges mest eftertraktade kreatörer:

Björn Ulvaeus är exekutiv producent och ansvarar för föreställningens sångtexter till musik av

Sister Luc-GabrielleVasilij Solovjov-Sedoj med flera, samt tidigare utgiven instrumental musik av Benny Andersson. Musiken kommer att framföras live av en flygande cirkusorkester.

För cirkusregi står Cirkus Cirkörs grundare, regissör och konstnärliga ledare Tilde Björfors och vid sin sida har hon Maria Blom, regissör och dramatiker, som ansvarar för föreställningens personregi.

Tillsammans med Björn Ulvaeus har Maria Blom och Tilde Björfors skrivit föreställningens manus, som är baserat på Astrid Lindgrens berättelse om när Pippi, Tommy och Annika gick på cirkus och träffade cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf.

Ansvarig för föreställningens scenografi och kostymdesign är Magdalena Åberg.

Tillsammans befinner sig dessa fyra kreatörer just nu mitt i processen att skapa en föreställning baserad på mod och lust. Deras olikheter gör samarbetet spännande och de förenas i en övertygelse om att lekens kraft kan förändra världen.

Vem som kommer göra huvudrollen som Pippi är ännu inte klart. Samtliga skådespelare, cirkusartister och musiker som medverkar i föreställningen presenteras vid ett senare tillfälle.


Föreställningens kreativa kärna

Björn Ulvaeus – exekutiv producent, manus och låttexter
Björn Ulvaeus är förutom låtskrivare och producent även delägare i Pop House-koncernen som innefattar ABBA The Museum, Pop House Hotel, Hasselbacken, Cirkus och produktionsbolaget Pop House Productions.

Tilde Björfors – cirkusregi och manus
Tilde Björfors är regissör, manusförfattare, konstnärlig ledare och en av grundarna av Cirkus Cirkör. Hon har regisserat scenproduktioner i över 25 år och rört sig över gränserna mellan opera, teater, cirkus, film och utställning.

Hon har regisserat merparten av Cirkus Cirkörs stora produktioner som turnerat i Sverige och internationelt, bland annat Limits (2016-2019), Knitting Peace (2012-2015), Inside Out (2008-2011) och Wear It Like a Crown (2010-2015).

Tilde Björfors arbete har visats på scener och teatrar över hela världen och hon har mottagit ett trettiotal priser för sitt progressiva ledarskap och sina konstnärliga gärningar. Bland annat tilldelades Tilde och Cirkus Cirkör Premio Europa per il Teatros pris XV Europe Prize Theatrical Realities 2018. Hon har också erhållit H.M. Konungens Medalj, 8:e storleken i högblått band 2012, Stockholms Stads Kulturpris 1999, danska Reumert-priset för bästa föreställning 2006, Natur och Kulturs Kulturpris 2012, Expressens Teaterpris 2016, Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2016 och Svenska Europarörelsens utmärkelsen Årets Europé 2017

2005 blev hon Sveriges (och sannolikt världens) första professor i nycirkus vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm.

2019 regisserade Tilde Björfors föreställningen Guds olydiga revben, en samproduktion med Dramaten, Malmö Stadsteater och Cirkus Cirkör. Detta var en fortsättning på samarbetet i föreställningarna Borders 2015 och Movements 2017 som Tilde regisserade på Malmö Stadsteater. På Dramaten har hon tidigare regisserat Kras (2017) och Romeo och Julia (2002). 2016 regisserade Tilde Satyagraha av Philip Glass på Folkoperan som bland annat har gästspelat på BAM i New York.

Maria Blom – personregi och manus
Maria Blom är regissör, dramatiker och manusförfattare och debuterade 1997 med Dr Kokos kärlekslaboratorium på Stockholms Stadsteater. Sitt breda genombrott fick hon med sin debutfilm Masjävlar (2005). Filmen belönades med tre Guldbaggar för bästa film, bästa manus och bästa kvinnliga biroll och såldes till 20 länder. Hon har också regisserat filmerna Nina Frisk (2007), Fishy (2008), Hallåhallå (2014) och Monky (2017).

På Stockholms stadsteater har Maria Blom även skrivit och regisserat Rabarbers (1998) och Sårskorpor (2000). För dessa produktioner tilldelades hon Stockholms stads hederspris 2002.

Under 2011 hade hon premiär med teaterpjäsen Under hallonbusken på Dramaten. Hon har också regisserat på Judiska teatern och Uppsala Stadsteater.

2016 regisserade hon En rackarns långhelg på Stockholm Stadsteater och Sjörövarmalin och jakten på musikskatten på Dalasinfoniettan och året därpå Carmina Burana på Dalhalla Opera.

2019 har Maria Blom regisserat Rocky – förlorarens återkomst på Teatern under bron i Stockholm, Moneybrothers performance concert Det är dom dagarna jag vill sjunga om på Dramaten och Biggest Bang, årets julkalender i Sveriges Radio.

Magdalena Åberg – scenografi och kostymdesign
Magdalena Åberg har för Compania Nacional de Danza i Madrid gjort scenografi till Örjan Anderssons dansverk Arches of Frost (2005) och på Unga Klara scenografi och kostym till bland annat Suzanne Ostens Babydrama (2006).

På Stockholms stadsteater har hon arbetat med uppsättningar som Natten är dagens mor/Kaos är granne med Gud (2007), Sommarnattens leende (2010), Emilia Galotti (2010) och Sweeney Todd (2013).

Tillsammans med Tobias Theorell har Magdalena Åberg gjort scenografi till Stiffelio (2011) och scenografin, kostym och mask till Maskeradbalen (2012), båda på Kungliga Operan. De gjorde också Idomeneo på Drottningholms slottsteater (2014), Cosi fan tutte på Opera Hedeland (2015) och Eugen Onegin på Malmö Opera (2015).

På Kungliga Operan har hon även gjort kostym och scenografi till Mats Eks internationellt hyllade Julia & Romeo (2013) med Kungliga Baletten och Aida (2018). 2017 gjorde hon Don Quijote på Folkoperan.

2019 har Magdalena Åberg gjort scenografi och kostym till Det blåser på månen och Bortbytningen på Dramaten.


Tre svenska internationella storheter gör gemensam sak

PIPPI PÅ CIRKUS är en produktion av Pop House Productions och Astrid Lindgren Aktiebolag i samarbete med Cirkus Cirkör. Tre stora kreativa parter som var och för sig har gjort stora internationella framgångar men nu för första gången gör gemensam sak.

Pop House Productions
Pop House Sweden grundades år 2014 och bestod då av Pop House Hotel och ABBA The Museum. Sedan dess har koncernen vuxit med målet att bli en av världens främsta nöjesdestinationer. 2017 förvärvades Cirkus som ett led i detta. Cirkus är norra Europas största teaterscen med en teaterkapacitet på 1650 platser. Kapaciteten blir ca 1200 när parketten omvandlas till cirkusmanege.

Sedan mars 2019 är även Hasselbacken en del av Pop House som inkluderar hotell, restaurang samt event- och konferensmöjligheter.

Astrid Lindgren Aktiebolag
Astrid Lindgren Aktiebolag ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. Bolaget förvaltar alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk, uppdraget är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. I dagsläget är 17 personer anställda på företaget, de flesta är specialiserade på olika typer av rättighetsområden. I grund och botten bygger verksamheten på en kärlek till Astrid Lindgren och hennes verk. Företaget strävar efter att hålla Astrids värderingar levande i det dagliga arbete, med barnen i första rummet, högsta kvalitet, ärlighet och respekt inför omvärlden, nyfikenhet och öppenhet för människor och idéer, pålitlighet, affärsmässighet och ett småländskt bondförnuft.

Cirkus Cirkör
Cirkus Cirkör är en politiskt obunden ideell förening som grundades 1995 med målet att etablera nycirkuskonsten i Sverige, konstnärligt och pedagogiskt, samt sätta Sverige på nycirkusens världskarta. Cirkus Cirkörs verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för unga, vuxna och äldre med eller utan funktionsnedsättning, gymnasieprogram i nycirkus samt events för företag och organisationer. Cirkus Cirkör driver också Cirkör LAB – en kreativ utvecklingsmiljö för artister och kreatörer från hela världen. Cirkör är en ordlek med franskans Cirque och Coeur, cirkus och hjärta. 2018 mottog Tilde och Cirkus Cirkör Premio Europa per il Teatros pris XV Europe Prize Theatrical Realities, prisutdelningen omnämns ofta som Oscarsgalan för Europeisk teaterkonst.

Premiär och biljetter
PIPPI PÅ CIRKUS har premiär på Cirkus fredag 26 juni 2020 och spelas hela sommaren.
Biljetterna släpps måndag 25 november och säljs via cirkus.se

För intervjuförfrågningar och pressbilder avseende Björn Ulvaeus, vänligen kontakta:
Stephanie G. Bonn, Zap PR
+46 (0)70 77 56 110
stephanie@zap-pr.com

För ytterligare information om PIPPI PÅ CIRKUS, vänligen kontakta:
Helena Iles på ILES PR
+ 46 (0)739 80 52 51
helena@iles.se