SE UPP FÖR JÖNSSONLIGAN, i regi av Tomas Alfredson, blir julens stora svenska biopremiär!

Julen 2020 får den svenska biopubliken äntligen återförenas med den Jönssonliga som så många av oss kommit att älska. Tomas Alfredsons nya komedi SE UPP FÖR JÖNSSONLIGAN är en kärleksfull homage till de kultförklarade filmerna från 80-talet, med minutiöst planerade kupper, nagelbitande spänning och högklassig underhållning för hela familjen. 

Precis som på Gösta Ekmans tid är det några av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare som spelar ligan: Henrik Dorsin axlar manteln som Jönssonligans briljante ledare Charles-Ingvar “Sickan” Jönsson, hans trogna kumpan Vanheden gestaltas av Anders “Ankan” Johansson och den jovialiska Harry spelas av David Sundin. Men som vi alla vet behöver Jönssonligan även en Doris för att verkligen lyckas, och i rollen som henne ser vi Hedda Stiernstedt. 

– Jag ville sätta ihop en Jönssonliga bestående av mänskor man skulle kunna tänka sig att åka på en veckas  kanotsemester med. Alltså personligheter som besitter lika delar glatt humör, äventyrlighet, charm, intelligens, dåligt omdöme, värme och larvighet. Henrik, Hedda, Ankan och David bär i överflöd alla dessa egenskaper och tillsammans tycker jag att de blivit helt oemotståndliga. Som tur är gör Jönssonligan ingen reklam för att ge sig in på brottets bana, men väl att tillkrånglade förbrytelser görs bäst i grupp, säger Tomas Alfredson.

– När jag var fyra år gammal var min mamma borta en kväll. Jag blev väldigt orolig och jag tror till och med att jag grät en skvätt av oro. När hon väl kom hem var hon glad som en lax och berättade att hon varit på bio och sett en film som hette ”Jönssonligan” där Gösta Ekman var jätterolig och klappade på en sko. Det kanske är något freudianskt, men sedan den dagen är jag helt besatt av ”Jönssonligan”-filmerna. Därför är det med stor vördnad och med en stark känsla av ansvar jag filar vidare på denna typ av snäll folklig komedi, som jag högaktar. Och som gör mig glad som en lax, säger Henrik Dorsin som även skrivit manus tillsammans med Tomas Alfredson och Grotescos Rikard Ulvshammar. 

Filmen produceras av produktionsbolaget FLX.

Tomas Alfredson (regi)
Den mångfaldigt prisbelönta regissören Tomas Alfredson inledde sin filmkarriär med "Bert – den sista oskulden" (1995). Fyra år senare blev han medlem i Killinggänget. Som gruppens regissör gjorde han bland annat “Torsk på Tallinn” (1999) och "Fyra nyanser av brunt" (2004), som belönades med fyra Guldbaggar – bland annat för bästa regi. 2008 vann Alfredson flera internationella priser och hela fem Guldbaggar med filmen “Låt den rätte komma in” och 2011 regisserade han "Tinker, Tailor, Soldier, Spy” som blev Oscarsnominerad och utsågs till bästa film på BAFTA Awards.

Henrik Dorsin (Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson)
Henrik Dorsin är tvåfaldigt Guldbaggenominerad för sina insatser i långfilmerna ”Flocken" (2015) och "Flykten till framtiden" (2016). Henrik är en av grundarna till den framgångsrika humorgruppen Grotesco som vi sett i tre tv-produktioner (2007-2017), senast i ”Grotescos sju mästerverk” på SVT, och en scenföreställning, ”Grotesco på Scala” (2015). Vintern 2018 gjorde han även succé i ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” på Scalateatern. Vi har också sett Henrik i tv-serier som “Solsidan” (2010-pågående), "Boy Machine" (2015), ”Kontoret" (2012) och ”Parlamentet" samt i operetten ”Glada änkan” på Operan (2017), musikalerna ”Gentlemannen” (2018), ”Spamalot" (2011), "Sugar – I hetaste laget" (2010) och "Singin’ in the Rain" (2006) på Oscarsteatern och i hans egen föreställning "Näktergalen från Holavedsvägen” (2014). Gösta Ekman regisserade Henrik på Dramaten i pjäsen "Främmande språk" (2013) och på bio har vi sett honom i långfilmer som ”Solsidan” (2017), "Min så kallade pappa" (2014), "LasseMajas detektivbyrå: Skuggor över Valleby” (2014), ”Krakel Spektakel" (2014) och "Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult" (2011) (även manus). Med Grotesco hade han en hit med schlagerparodin “Tingeling”. Han har också spelat in julalbumet "Finns här några snälla barn?" och lånat ut sin röst till Gru i “Dumma mej”-filmerna. Henrik har belönats med tv-priset Kristallen (för rollen som Ove i ”Solsidan”), Povel Ramels Karamelodiktstipendium, Expressens satirpris Ankan, Hasse Ekman- och Karl Gerhard-stipendiet och har varit julvärd i SVT och ”Sommar"-värd i P1. Hösten 2020 är Henrik aktuell med “Scalarevyn” på Scalateatern i Stockholm och till jul ser vi honom som Sickan i Tomas Alfredsons “Se upp för Jönssonligan”.

Hedda Stiernstedt (Doris)
Det riktigt breda genombrottet fick Hedda Stiernstedt i SVT:s största dramasatsning genom tiderna – "Vår tid är nu". Första säsongen sändes hösten 2017 och hade då 2,5 miljoner tittare. Innan dess, under åren 2010-2017, gjorde hon ett 20-tal roller i tv-serier, filmer och kortfilmer. Hedda Stiernstedt medverkade bland annat i ”Portkod 1321" (2012), ”Wallander: Sveket" (2013), ”Monica Z" (2013), ”Den fördömde" (2013), ”Odödliga" (2015), en av huvudrollerna i filmen “Unga Sophie Bell" (2015) och i "Min pappa Marianne" (2020). 2018 vann Hedda tv-priset Kristallen för sin roll som Nina Löwander i “Vår tid är nu” och 2019 nominerades hon till DN:s Kulturpris. Nu i sommar debuterade Hedda i “Sommar i P1” och i vinter är hon aktuell i SVT:s julspecial av "Vår tid är nu" och som Doris i Tomas Alfredsons “Se upp för Jönssonligan”.

David Sundin (Harry)
2020 är ett intensivt år för komikern, programledare, författaren och skådespelaren David Sundin. I våras ledde han Sveriges största tv-program “Melodifestivalen” och därefter gjorde han stor succé med den nya säsongen av tittarfavoriten “Bäst i test”, båda i SVT. I höst debuterar han som författare med barnboken “Boken som inte ville bli läst” (Bonnier Carlsen) och har premiär för sin första egna standupföreställning “Nya svenska ord”. David har tidigare synts i tv-produktioner som “Inför ESC” (2020), “Andra åket” (2018) och "Inte ok" (2014-2015), varav insatsen i den sistnämnda gjorde att han nominerades till tv-priset Kristallen i kategorin Årets manliga skådespelare. Han har dessutom vunnit Kristallen när “Bäst i test” utsågs till Årets tv-program 2019. Andra placeringar värda att nämna: tvåa i SM i ordvitsar 2014 och etta i “Alla mot alla” hösten 2019. David är också en hyllad manusförfattare och har bland annat skrivit för "Melodifestivalen", "Humorgalan", "Welcome to Sweden", "Världens Barn" och "ELLE-galan". I sommar debuterade David som värd för “Sommar i P1” och till jul ser vi honom som Harry i Tomas Alfredsons “Se upp för Jönssonligan”. 

Anders “Ankan” Johansson (Ragnar Vanheden)
Programledaren och komikern Anders "Ankan" Johansson är bland annat känd som ena halvan av humorduon Anders och Måns. Tillsammans har de gjort en lång rad radio- och tv-serier såsom “Anders och Måns" (2002-2003), “Så funkar det" (2001-pågående) och "Succéduon" (2010), samt föreställningarna ”Primater med topplån" (2013) och "Nu har vi väl trevligt?” (2017-2018). Anders Johansson har också varit programledare för "Djursjukhuset" i SVT, medverkat i “Parlamentet" i TV4, scenföreställningarna "Fars lilla tös" (2018) och "Sitcom – en tv-fri kväll" (2014), julkalendern "Skägget i brevlådan" (2008) och spelat huvudrollen som Stig-Helmer i musikalen "Sällskapsresan" (2015-2016). I våras gjorde Ankan stor succé i tittarfavoriten “Bäst i test” i SVT och höst är han aktuell med "Så funkar det – The show!” innan han till jul dyker upp som Harry i Tomas Alfredsons “Se upp för Jönssonligan”.

PRODUKTIONSUPPGIFTER
Regi: Tomas Alfredson
Manus: Tomas Alfredson, Henrik Dorsin, Rikard Ulvshammar
Producent: Anna Carlsten, Pontus Edgren, Joshua Mehr, Fatima Varhos
Foto: Simon Rudholm
Scenografi: Linda Jansson
Kostym: Cilla Rörby
Mask: Sara Klänge

SE UPP FÖR JÖNSSONLIGAN får premiär julen 2020.

SE UPP FÖR JÖNSSONLIGAN är en produktion av FLX i samproduktion med Another Park Film, Tone Film, Dorsin Enterprises, SF Studios och TV4, i samarbete med Cmore och Chimney, med stöd från Svenska filminstitutet, Nordisk Film & TV fond och Norrköpings filmfond.

Högupplöst pressbild
https://press.sfstudios.se/För mer information, vänligen kontakta:
Helena Iles/ILES PR, helena@iles.se
, 0739 80 52 51

Om SF Studios
SF Studios etablerades 1919 och är det ledande filmbolaget i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver de digitala tjänsterna SF Anytime och SF Kids. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier.

FLX 
Produktionsbolaget FLX står bakom succéer såsom tv-serierna “Solsidan”, “Bonusfamiljen”, “Grotesco”, “Enkelstöten”, “Andra åket “och Sveriges första Netflix tv-serie “Störst av allt” samt långfilmerna “Hundraåringen”, “Hundraettåringen” och “Solsidan”. Kommande produktioner är Netflix tv-serierna “Kärlek & Anarki” och “Folk med ångest”, samt långfilmerna “Se upp för Jönssonligan” och “Dag för dag”.