BREAKING SURFACE

14 februari 2020 är det biopremiär för dykthrillern ”Breaking surface”. Huvudrollerna spelas av Moa Gammel Ginsburg och Madeleine Martin och för regi och manus står Joachim Hedén. Filmen handlar om halvsystrarna Tuva och Ida som råkar illa ut under ett vinterdyk. Efter ett stenras fastnar Tuva 30 meter under ytan och all deras utrustning begravs. Helt avskurna från omvärlden pressas Ida till det yttersta i en kamp för att rädda sin syster. 
– Inspelningsarbetet har varit otroligt slitsamt – från djupa och mörka vattentankar i Belgien, via karga februari-klippor i Bohuslän, till Lofotens fantastiska natur, men också ombytliga väder. Jag är djupt imponerad över hur Moa och Madeleine har levererat under förhållanden som har varit något helt utöver det vanliga för skådespelare, och i stort sett all dykning vi ser i filmen görs av dem själva utan stuntdubblar. Extra roligt att också se två kvinnor som verkligen tar plats i huvudroller där "tuffa killar" kanske tidigare haft företräde, berättar regissören Joachim Hedén. 

Moa Gammel Ginsburg spelar systern Ida i filmen: – Oftast brukar dykfilmer vara en ursäkt för att ha med en tjej i bikini som blir jagad av en haj. Det här är motsatsen till det, i den här har vi ju närmast astronaut-dräkter på oss. Det är rädsla, panik, blod och kräks på riktigt och framförallt en rå kärna som är väldigt häftig, säger Moa Gammel Ginsburg.


Kontakt
Ellinor Wannmyr