Den svenska hiphopens pionjärer
SVT

Efter succér som “Det svenska popundret”, “Hitlåtens historia” och “Den svenska dansbandshistorien” så är SVT tillbaka med ännu en musiksatsning. I fyra delar får vi möta den svenska hiphopens pionjärer och höra berättelsen från de som la grunden för en genre som vi idag betraktar som en självklarhet. Medverkar gör bland andra Ken, Petter, The Latin Kings, Feven, Timbuktu, Organismen, ADL, DJ Sleepy, Infinite Mass, Just D, Leila K & Rob ’N’ Raz, Gordon Cyrus, DJ Rock Ski, Quincy Jones III, MC II Fresh, Looptroop och många fler. 


Men vem var egentligen först med att rappa på svenska? Och hur gick egentligen hiphop från en subkultur till mainstream? Programmet djupdyker i frågan om hur rap på svenska gick från undantag till standard och de olika världarna som krockade på vägen. Hur äkta var det att rappa på svenska och hur kom det sig egentligen att det var en vit dyslektisk medelklasskille från Södermalm som slog upp dörrarna för den eran som satte svensk hiphop på kartan? 


”Det skrivs ständigt nya kapitel i historien om svensk hiphop. Idag har den en självklar plats på stora scener, prisgalor och i samhällsdebatten, men vägen dit har varit både lång och krokig. Få musikgenrer har varit uträknade så många gånger men rest sig på åtta igen, starkare än innan. I den här serien ska vi berätta om de som la grunden för det vi ser idag”, säger producent Fredrik Norberg i ett pressmeddelande.

Med värme, humor och en sting nörderi slussas vi igenom berättelser, intervjuer och klipp som aldrig setts förut. En resa som startar i Kungsträdgården med breakdance vidare till förortsrapen och en guldålder som ska få känna på en hård krasch i samband med nedladdningskulturen. 

Kontakt:
AIDA AMOLI
079 076 1312