Scalarevyn
Det glada 20-talet

Henrik Dorsin och Michael Lindgren väcker liv i Scalateaterns klassiska revytradition med “Scalarevyn – det glada 20-talet”

Scalateatern presenterar sin största satsning i modern historia. Den 17 september 2020 är det premiär för ”Scalarevyn – det glada 20-talet” och med den väcks det återigen liv i Scalateaterns klassiska revytradition som frodades på 40- och 50-talet. Bakom comebacken står Henrik Dorsin och Michael Lindgren som arbetar tillsammans igen för första gången sedan tv-succén “Grotescos sju mästerverk” (2017). Michael Lindgren regisserar revyn och Henrik Dorsin skriver manus och spelar i föreställningen. På scen får Henrik sällskap av en ensemble handplockad av honom själv – Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Ingela Olsson, Klas Hedlund och Louise Nordahl, samt en jazzorkester under ledning av Per Ekdahl. För föreställningens artwork står Jan Lööf. Biljetterna till ”Scalarevyn – det glada 20-talet” släpps fredag 6 mars klockan 9.00.

– I en polariserad och modern tid gör vi oss äntligen redo för en högst omodern och bespottad underhållningsform – revy! Vi gör det som en ren provokation mot reklam-Stockholm, säger Michael Lindgren. “Scalarevyn – det glada 20-talet” ska bli en generös föreställning präglad av spelglädje och genuinitet. Min plan är att skapa en härjig stämning i Scalas intima teaterrum, låta världar krocka, generationer mötas och sanslöst trams blandas med musik och samhällsengagemang.

– Vi ska sätta publiken i en underhållningskuvös och bjuda på ett fyrverkeri av infall, säger Henrik Dorsin. Sen om sanningen ska fram så planerade vi att fira Scalateaterns 100-års jubileum med revy för två år sedan, men vi blev lite sena. Så vi brakar på nu istället – kom och fira Scalateaterns 102-års jubileum med oss! 

Till sin hjälp tar Michael Lindgren och Henrik Dorsin några av Sveriges främsta musiker, skådespelare och sångare. Medverkar på revyscenen gör Johan Ulveson, även aktuell i “Röde Orm” på Dramaten i vår, Ingela Olsson, även aktuell i “Kvinnostaden” på Dramaten i vår, Vanna Rosenberg, just nu aktuell i “Häxorna i Eastwick” på Cirkus, Klas Hedlund, aktuell i “Candide” och snart också i “Flickan från västern” på Kungliga Operan och Louise Nordahl från TV4:s “Mumbo Jumbo”. På scen kommer det även finnas en för revyn noga sammansatt orkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl, med bland andra jazzmusikern och grammisvinnaren Per “Texas” Johansson och violinisten och Jazzkatten-vinnaren Josefin Runsteen.

Henrik Dorsin står för revyns manus. Materialet är nyskrivet men tar avstamp i den gamla underhållningsformen, som alltid legat honom varmt om hjärtat. Ända sedan Henrik Dorsin och Michael Lindgren tog över Scalateatern tillsammans med Conrad och Tova Nyqvist 2014 har ett återupprättande av Scalarevyn varit ett av målen. Nu blir “Scalarevyn – det glada 20-talet” den största satsningen i Scalateaterns moderna historia.

På 40- och 50-talen var Scalateatern en av Stockholms självklara revyscener och här föddes stjärnor som Anita Lindblom, Carl-Gustaf Lindstedt och Christina Schollin. Typiskt för revyeran var kvartersteatrarna som nästintill fanns i varje hörn. På dessa bjöds det på revy minst en gång om året under storhetsperioden, men när televisionen gjorde sitt intåg i stockholmarnas liv började intresset falna. Huvudstadsborna svek revyteatrarna och förpassade denna konstform till historiens sophög. Nu är det dags för hämnd.

“Scalarevyn – det glada 20-talet” har premiär på Scalateatern i Stockholm 17 september 2020 och spelas hela hösten.

Ensemble
Henrik Dorsin
Johan Ulveson
Vanna Rosenberg
Ingela Olsson
Klas Hedlund
Louise Nordahl
Orkester
Per Ekdahl – kapellmästare och trummor
Per “Texas” Johansson – blås
Ulric Johansson – bas
Andreas Grube – gitarr
Vladan Wirant – piano
Josefin Runsteen – fiol
Annika Granlund – trumpet

 Manus: Henrik Dorsin
Regi: Michael Lindgren
Kompositör och arr: Per Ekdahl
Artwork: Jan Lööf
Scenograf: Bengt Fröderberg
Kostymdesign: Susanna Rafstedt
Ljusdesign: Staffan Sahlström
Ljuddesign: Andreas Grill
Koreograf: Anna Ståhl

Om Henrik Dorsin

Henrik Dorsin är en av landets populäraste komiker. Han är bland annat känd från den klassiska rollen som Ove Sundberg i tv-serierna “Solsidan” och “Kontoret" och från hyllade humorgruppen Grotesco, som han var med och bildade 2006 och som rönt framgång både som tv-serie och som turnerande föreställning. Henrik Dorsin har även medverkat i en rad filmer och Guldbaggenominerades för sina insatser i ”Flocken” och ”Flykten till framtiden”. På scen har han regisserats av Gösta Ekman på Dramaten i pjäsen “Främmande språk”, spelat musikaler såsom “Spamalot”, “I hetaste laget” och “Singing in the rain” och gjort stor succé på Kungliga Operan med “Glada änkan”, som han både gjorde en bearbetning av och spelade en av de stora rollerna i. Henrik Dorsin har belönats med tv-priset Kristallen för bästa manliga huvudroll två gånger (för rollen som Ove i ”Solsidan” och för “Grotescos sju mästerverk”), Povel Ramels Karamelodiktstipendium, Expressens satirpris Ankan, Hasse Ekman- och Karl Gerhard-stipendiet och har varit julvärd i SVT och ”Sommar"-värd i P1. I vår filmar Henrik Dorsin med Ruben Östlund och i höst gör han rollen som Sickan i Tomas Alfredsons nya filmatisering av Jönssonligan.

Om Michael Lindgren

Regissören, producenten och skådespelaren Michael Lindgren har stått på scen och skapat föreställningar sedan han gick på lågstadiet. Genombrottet kom 2007 med Grotescos tv-debut, humorkollektivet som han var med och startade året innan, och därefter följde ytterligare två hyllade tv-säsonger och succé med scenföreställningen “Grotesco på Scala – ennäradödenrevy”. I rollen som sin Grotesco-karaktär Dj Trexx hamnade Michael Lindgren också i internationellt strålkastarljus med låten "Tingeling" som framfördes i ett pausnummer i Melodifestivalen och rönte stor uppmärksamhet. Som regissör ligger Michael Lindgren bakom tv-serier som “Kontoret" och "Boy Machine” och såklart många Grotesco-avsnitt, som flerfaldigt prisbelönta ”Flyktingkrisen – en musikal”. Han är också hjärnan bakom SVT:s kristallenbelönade satirprogram ”Svenska Nyheter”. Som skådespelare har han gjort roller i SVT:s julkalender, komediserien “Andra åket”, tv-dramat “Våra vänners liv” och “Allt jag inte minns” och i filmer som Johan Klings ”Darling” och Rojda Sekersöz ”Dröm vidare”. I höst har Michael Lindgrens regidebut på vita duken premiär – “Berts dagbok”.

Om Scalateatern

Scalateatern är en av Stockholms äldsta privatteatrar. 2018 firade teatern 100 år och i de anrika lokalerna har legendarer som Jan Malmsjö, Harriet Andersson, Allan Edwall, Sif Ruud, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund uppträtt. Idag är Scalateatern mycket mer än en teater.

 2014 övertogs Scala av Conrad och Tova Nyqvist, Henrik Dorsin och Michael Lindgren. Den nya eran  inleddes med Henrik Dorsins hyllade enmansshow “Näktergalen från Holavedsvägen”. Därefter följde 130 utsålda föreställningar av “Grotesco på Scala” (2015).


I januari 2017 hade Scalateatern premiär för sin första egna produktion; en teateruppsättning av Lena Anderssons hyllade roman “Egenmäktigt förfarande”, som gick för fulla hus hela våren. Scalateatern har också haft stora framgångar med den egna produktionen "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" (2018) samt "Dockhumor på Scala", en samproduktion med Scandinavian Puppets (2019/2020). Sedan dess har det spelats konserter, standup-föreställningar och mer omfattande gästspel på teatern som Pluras ”En man av hjärtat”, Jerry Williams ”Man måste få lira”, “Den tatuerade änkan” med Ann Petrén och Björn Kjellman, Fredrik Lindströms ”Samkväm” och William Spetz ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?”.

Parallellt med föreställningarna på stora scenen har Scalateatern renoverats och byggts om i de kringliggande lokalerna och återskapat inredningen som den hade kunnat se ut på 20-50-talet. Nu har Scala en restaurang och bar och på sommaren görs den lilla piazza om till uteservering. I källaren, där det byggts en ny scen med drygt 100 platser, händer det olika saker varje kväll. Här huserar bland annat jazzklubben “Lönnkrogen”, standupklubben “Scala komedi” och både en kubansk och en brasiliansk klubb.


Ett axplock ur Scalateaterns historia

1918 – Invigs under namnet Pallasteatern

1933 – Döps om till Vaudeville-teatern

1934 – Blir biograf under namnet Carlton

1941 – Byter namn till Scalateatern när Sandrew tar över lokalen

1946 – Scalarevyn - vi på Wallingatan

1947 – Scalarevyn - vi är ganska franska

1949 – Scalarevyn- vi skrattar igen

1950 – Scalarevyn - komik på liten gata, med Git Gay och Martin Ljung

1951 – Scalarevyn - vi valsar igen

1952 – Scalarevyn – här håller vi hus

1953 – Scalarevyn – Robinson crazy med Carl-Gustaf Lindstedt

1954 – Scalarevyn - Scala i gala

1968 – ”Hår” med Ulf Brunnberg och Bill Öhrström

1974 – Fria Proteatern övertar Scalateatern och sätter upp ungefär 30 föreställningar

1980 – ”Draken” med Tomas Bolme och Anki Larsson

1983 – ”Sköna Helena” med Mia Benson och Johan Karlberg

1990 – Stockholms Kulturförvaltning driver teatern som gästspelsscen

1994 – Ulla Malmsten och Åke Hugoson tar över Scalateatern och glädjer människor i 20 år med teateruppsättningar och även musiker som Peter Carlsson och Blå Grodorna, Lill-Babs, Georgie Fame, Brian Adams och många många fler.

2014 – Henrik Dorsin, Michael Lindgren, samt Conrad och Tova Nyqvist blir nya ägare

2015 – ”Grotesco på Scala – En näradödenrevy”

2017 – “Egenmäktigt förfarande” med Krister Henriksson och Jessica Liedberg

2018 – Scalateatern fyller 100 år och på julen spelas Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

2019 – Sissela Kyles ”Etta på Listan” och ”Dockhumor på Scala”

2020 – Scalarevyn – det glada 20-talet, premiär 17 september 

 

Biljetter

Biljetterna släpps fredag 6 mars klockan 9.00 och säljs via scalateatern.se

 

Pressbilder

https://www.scalateatern.se/kontakt/press/Presskontakt

Aida Amoli/ILES PR

aida@iles.se

079 076 1312


Scalateatern

Matilda Klein/Producent Scalateatern

matilda@scalateatern.se

070 787 8912