Hjälp mig inte
All things live

William Spetz nya föreställning Hjälp mig inte är en scenisk storm där allt det där du aldrig trodde kunde hända på en vanlig svensk vårdcentral händer. Skådespelaren Sven Björklund drar tillsammans med William Spetz med publiken från ett väntrums beigea tristess, rakt ner i ett fritt fall av absurditet.

När de två karaktärerna patienten Marcus (William Spetz) och allmänläkaren Lennart (Sven Björklund) möts för att tala om antidepp förvandlas ett grått undersökningsrum snart till en boxningsring av hawaiipizza, fejkade ångestattacker och discoglittrande duetter. Marcus trodde han skulle få hjälp att trappa ner på tabletterna, men Lennart visar sig bära på en rad hemligheter som istället triggar dem båda att agera mot konstens alla regler.

Hur många gånger ska Marcus behöva upprepa att han vill ut ur medicindimman och varför vägrar Lennart förstå? Vem är det egentligen han ser när han tittar på Marcus och vem är det som ständigt ringer på Marcus telefon?

Hjälp mig inte är William Spetz första egenskrivna pjäs sedan den kritikerrosade föreställningen Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? från 2016. Manuset är fiktivt men berättelsen är inspirerad av personliga erfarenheter från William Spetz själv och hans närmsta vänner.

–  Det har tagit mig nästan tre år att skriva Hjälp mig inte och det har varit det svåraste jag någonsin gjort, samtidigt som pjäsen har gett mig en oväntad frihet. När jag skriver en fiktiv berättelse så är det plötsligt möjligt att vara personligare och gå längre än när jag skrev en självbiografisk monolog. Det är konstigt men spännande. Och jag längtar ihjäl mig, säger William Spetz

Med sig på scen har William skådespelaren Sven Björklund känd från humorgruppen Klungan. Sven och William har agerat tillsammans med varandra flera gånger förut, bland annat i tv-serien Filip och Mona och i radioteatern Bokbussen

– William Spetz har skrivit en väldigt intressant föreställning som jag som skådespelare älskar att få ta mig an då den är fri, lekfull och spelbar på så många olika sätt. Jag är säker på att publiken kommer märka hur kul vi har på scen, säger Sven Björklund.

Regi & scenografi: Elin Hallberg 
Mask & kostymdesign: Linda Gonzalves 
Ljusdesign:  Johan Sundén
Kompositör & ljuddesign: Andreas Grill

7-9 APR STOCKHOLM, Rival
20 SEP VÄSTERÅS, Västerås Konserthus
24 & 25 SEP UMEÅ, Idunteartern
29, 30 SEP & 1 OKT STOCKHOLM, Rival
7 OKT JÖNKÖPING, Jönköpings Konserthus
8 OKT UPPSALA, UKK
9 OKT GÄVLE, Gävle Konserthus
10 OKT ÖREBRO, Hjalmar Bergman Teatern
14 OKT SUNDSVALL,  Tonhallen
15 OKT LULEÅ, Kulturens hus
16 UMEÅ, Idunteatern
17 OKT SKELLEFTEÅ, Sara Kulturhus
21 OKT VÄXJÖ, Växjö Konserthus
23 OKT HALMSTAD, Halmstads Teater
28 OKT HELSINGBORG, Helsingborg Konserthus
29 OKT KALMAR, Kalmarsalen
30 OKT MALMÖ, Slagthuset
1 NOV GÖTEBORG, Lorensbergsteatern
6 NOV NORRKÖPING, Flygeln

BILJETTER: hjalpmiginte.se

Kontakt:
MOLLY BRUNNER
070 270 70 64