PIPPI PÅ CIRKUS

En storslagen musikalisk cirkusföreställning
baserad på Astrid Lindgrens berättelse

– av Tilde Björfors, Maria Blom, Magdalena Åberg
och Björn Ulvaeus

Sångtexter av Björn Ulvaeus till musik av Sister Luc-Gabrielle, Vasilij Solovjov-Sedoj med flera, samt tidigare utgiven instrumental musik av Benny Andersson

Pop House Productions och Astrid Lindgren Aktiebolag firar sommaren 2020 Pippi Långstrumps 75-årsjubileum genom att sätta upp en sprakande, musikalisk cirkusföreställning i samarbete med Cirkus Cirkör – PIPPI PÅ CIRKUS.

Föreställningen kommer att bli en storslagen, svängig och underhållande för alla åldrar med fantastiska cirkusnummer, färgstarka karaktärer och massor av musik. Allt i Pippis oemotståndliga universum som skapades av Sveriges mest älskade författare Astrid Lindgren för snart 75 år sedan.

PIPPI PÅ CIRKUS blir Pop House Productions första produktion på koncernens egna teaterscen Cirkus. Det är även första gången i modern tid Cirkus satsar på en sommarproduktion.

När Cirkus invigdes 1892 var det för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Sommaren 2020, 128 år efter invigningen, förvandlas parketten återigen till en cirkusmanege när PIPPI PÅ CIRKUS flyttar in. Föreställningen kommer att spelas i manegen och det kommer att vara en kapacitet på ca 1200 publikplatser.

PIPPI PÅ CIRKUS har premiär fredag 26 juni 2020. Biljetterna släpptes i 25 november 2019.

Ett lustfyllt och gränsöverskridande samarbetePIPPI PÅ CIRKUS är ett unikt grupparbete av några av Sveriges mest eftertraktade kreatörer:

Björn Ulvaeus är exekutiv producent och ansvarar för föreställningens sångtexter till musik av Sister Luc-GabrielleVasilij Solovjov-Sedoj med flera, samt tidigare utgiven instrumental musik av Benny Andersson. Musiken kommer att framföras live av en flygande cirkusorkester.

För cirkusregi står Cirkus Cirkörs grundare, regissör och konstnärliga ledare Tilde Björfors och vid sin sida har hon Maria Blom, regissör och dramatiker, som ansvarar för föreställningens personregi.

Tillsammans med Björn Ulvaeus har Maria Blom och Tilde Björfors skrivit föreställningens manus, som är baserat på Astrid Lindgrens berättelse om när Pippi, Tommy och Annika gick på cirkus och träffade cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf.

Ansvarig för föreställningens scenografi och kostymdesign är Magdalena Åberg.

Tillsammans befinner sig dessa fyra kreatörer just nu mitt i processen att skapa en föreställning baserad på mod och lust. Deras olikheter gör samarbetet spännande och de förenas i en övertygelse om att lekens kraft kan förändra världen.


Tre svenska internationella storheter gör gemensam sakPIPPI PÅ CIRKUS är en produktion av Pop House Productions och Astrid Lindgren Aktiebolag i samarbete med Cirkus Cirkör. Tre stora kreativa parter som var och för sig har gjort stora internationella framgångar men nu för första gången gör gemensam sak.

Pop House Productions


Pop House Sweden grundades år 2014 och bestod då av Pop House Hotel och ABBA The Museum. Sedan dess har koncernen vuxit med målet att bli en av världens främsta nöjesdestinationer. 2017 förvärvades Cirkus som ett led i detta. Cirkus är norra Europas största teaterscen med en teaterkapacitet på 1650 platser. Kapaciteten blir ca 1200 när parketten omvandlas till cirkusmanege.

Sedan mars 2019 är även Hasselbacken en del av Pop House som inkluderar hotell, restaurang samt event- och konferensmöjligheter.

Astrid Lindgren Aktiebolag


Astrid Lindgren Aktiebolag ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. Bolaget förvaltar alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk, uppdraget är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. I dagsläget är 17 personer anställda på företaget, de flesta är specialiserade på olika typer av rättighetsområden. I grund och botten bygger verksamheten på en kärlek till Astrid Lindgren och hennes verk. Företaget strävar efter att hålla Astrids värderingar levande i det dagliga arbete, med barnen i första rummet, högsta kvalitet, ärlighet och respekt inför omvärlden, nyfikenhet och öppenhet för människor och idéer, pålitlighet, affärsmässighet och ett småländskt bondförnuft.

Cirkus Cirkör


Cirkus Cirkör är en politiskt obunden ideell förening som grundades 1995 med målet att etablera nycirkuskonsten i Sverige, konstnärligt och pedagogiskt, samt sätta Sverige på nycirkusens världskarta. Cirkus Cirkörs verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för unga, vuxna och äldre med eller utan funktionsnedsättning, gymnasieprogram i nycirkus samt events för företag och organisationer. Cirkus Cirkör driver också Cirkör LAB – en kreativ utvecklingsmiljö för artister och kreatörer från hela världen. Cirkör är en ordlek med franskans Cirque och Coeur, cirkus och hjärta. 2018 mottog Tilde och Cirkus Cirkör Premio Europa per il Teatros pris XV Europe Prize Theatrical Realities, prisutdelningen omnämns ofta som Oscarsgalan för Europeisk teaterkonst.

Premiär och biljetter


PIPPI PÅ CIRKUS har premiär på Cirkus fredag 26 juni 2020 och spelas hela sommaren.
Biljetterna släpptes måndagen 25 november 2019 och säljs via cirkus.se

För intervjuförfrågningar och pressbilder

Helena Iles
0739 80 52 51
helena (@) iles.se