Spring Beast
Streetcorner

Mellan den 26-29 maj intas hjärtat av Rågsved av den välkända streetart-festivalenSpring Beast för 8:e året i rad. Över 70 internationella och lokala graffiti-, mural- och gatukonstnärer kommer fylla väggarna på det 3000 kvm stora området med ny konst i vad som kommit att kallas “Europas största lagliga graffitiutställning”. Utöver målningar blir det livemusik, konstmarknad och en mängd olika workshops. Nytt för 2022 är att festivalen inleder pop-up Kulturplats Snösätra som pågår fram till 6 juni. 

Snösätra i Rågsved är en Sveriges största ytor för gatukonst och sedan 2014 har festivalen Spring Beast huserat på platsen med mål att lyfta streetart-kulturen och erbjuda besökarna en konstupplevelse som bryter normer. I år pågår festivalen mellan 26-29 maj. Målare från hela världen är på plats för att tillsammans hjälpas åt att under fyra dagar måla om det 3000 kvm stora Snösätraområdet. 

I år står Streetcorner i samarbete med Stockholms Stad bakom festivalen där man bland annat kan få se Joakim Hansen, en av landets främsta och mest erfarna muralmålare, ta fram en helt ny muralmålning tillsammans med yngre talanger. Joakim Hansen, med rötter i Rågsved, är känd för att bland annat ha skapat bland annat Blå tågets entré på Gröna Lund. 

Bland målarna finns kända svenska och internationella stornamn som Hop Louie (Sverige), Ollio (Sverige), Stfi (Chile), Roid (UK) och Mind (Italien). För den nyfikna finns även möjlighet att gå på graffiti- och streetart-workshops som anordnas av Graffitifrämjandet. 

Spring Beast bjuder även på livemusik som man kan njuta av medan man äter en bit mat från en av de många foodtrucksen som kommer vara på plats. Festivalen sträcker sig från Rågsveds centrum till Snösätragränd och erbjuder utöver mat och streetart även en konstmarknad.

–  Årets festival blir större än någonsin, där vi har haft för avsikt att involvera så många lokala organisationer som möjligt, som till exempel Southside 19 Markets som under 28-29 maj kommer ha sin första marknad i Rågsveds centrum som de har döpt till Rågswag market säger Mikael Rickman, projektledare för Spring Beast.  

Nytt för i år är att Stockholms Stad anordnar pop-up Kulturplats Snösätra som pågår mellan 26 maj till 6 juni. Perioden inleds med Spring Beast och därefter fortsätter kulturaktiviteterna med bland annat guidade visningar av området, workshops och teaterföreställningar. Alla är välkomna att hamra i det stora utomhussnickeriet på plats, dansa eller göra konst av mosaik tillsammans med Remakebolaget. Man kan också delta i queerfestivalen Queernic som huserar på plats 3 juni. Det hela avslutas med nationaldagsfirande den 6 juni för alla åldrar.

– Genom medborgarförslag har vi äntligen fått med oss staden och politiker att förstå värdet och potentialen som Snösätra besitter, så det är nu med festivalen och pop-up-kulturplatsen som vi får vind i seglet att utveckla en kulturplats med en otrolig potential för alla stockholmare, säger Mikael Rickman, projektledare. 

Kontakt:
AIDA AMOLI
079 076 1312